Quantcast
Channel: Lunds domkyrka
Viewing all 1595 articles
Browse latest View live

Höstens öppettider i Domkyrkoforum

$
0
0


På måndag den 26 augusti börjar höstens öppettider gälla i Domkyrkoforum. Välkommen in för att få information om vad som är på gång i Domkyrkoförsamlingen, fika, läsa tidningen, prata eller bara sitta ner en stund.

Måndag-fredag 10.00-17.00
Lördag 10.30-15.00
Söndag 12.30-15.00

Kontakta gärna Susan Larsson, värd i Domkyrkoforum, 046 35 87 39, susan.larsson@svenskakyrkan.se


Visning på Kulturarvsdagen om medeltida kvinnor i Domkyrkan

$
0
0


Den 8 september är det Kulturarvsdagen. Årets tema är ”Människors mötesplatser”. I Domkyrkans visning får du möta medeltida kvinnor som har haft betydelse i kyrkans historia.

Vilka är människorna bakom platserna och vilka historier finns att berätta? Runt om i Europa arrangeras en mängd kulturarvsdagar varje år under hela september månad som en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program – European Heritage Days. European Heritage Days lockar tusentals besökare runt om i Europa varje år och syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer.

Visning om medeltida kvinnor i Domkyrkan
Vi samlas i vid Domkyrkans entré 14.30. Visningen tar cirka 45 minuter och leds av domkyrkoguide Anita Larsson. Vi berättar om några av de kvinnor som under medeltiden har satt sina spår i Lunds domkyrka i form av konstverk med mera.

Information
Anita Larsson, anita.larsson2@svenskakyrkan.se, 046 35 88 77

Läs mer om Kulturarvsdagen

 

Skapa ett hav i Lund

$
0
0


Hav är tema under Kulturnattens kreativa verkstad för barn och andra unga.

Vi arbetar i olika material och formar allt vad som kan tänkas höra till: Fiskar, snäckor, vågor, droppar och strand… Vi skapar ett eget hav mitt i Lund.

Verkstaden är gratis. Du behöver inte anmäla dig.

Tid
21 september 15-20.30.

Plats
Finn-rummet i Domkyrkoforum.

Information
Maria Johnsson, 046 35 87 34, maria.johnsson@svenskakyrkan.se

Livskraft och kyrkospel i höstens första Nattkyrka

$
0
0



Livskraft är tema för Nattkyrkan i Lunds domkyrka den 13 september.

21.00 kan du se kyrkospelet Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft. Gäster är också Karin och Jasmine Enger, piano och violin. Vi firar mässa 22.00.

I kyrkospelets fokus står två systrar, Ingela och Iris. Ingela har alltid varit “drömmaren” och Iris “realisten”. Detta har lett till många konfrontationer mellan dem, så många att deras vägar slutligen skiljts åt.

 

Nattkyrkan är en mötesplats i Lunds domkyrka för stillhet, reflektion, enskilda samtal, fika, andakt och gemenskap. Tid: 21.00 till 24.00. Vi firar en enkel mässa cirka 22.00.

Information
Maria Leijman, diakon, 046-35 87 46, maria.leijman@svenskakyrkan.se

Höstovskul i Domkyrkoforum: Skapa ett smycke som berättar vem du är

$
0
0


På höstlovet, den 28-30 oktober, är det smyckeverkstad för barn mellan 10 och 13 år i Domkyrkoforum. Verkstaden leds av smyckekonstnären Ulrika Swärd.

Berättande smycken är en workshop där vi tar utgångspunkt i de konstföremål som finns i Domkyrkan. Vi omvandlar våra upplevelser till smycken som speglar vår samtid och vår berättelse. Höstlovsaktiviteten är en del i Barnens bästa biennal, en regional barnfestival som samordnas av Moderna Museet i Malmö.

Ulrika Swärd har ateljé i Grevie och arbetar förutom som konstnär också med olika skapande skola-projekt.
– Smycken är personliga. Med dem kommunicerar vi och berättar vilka vi är. I smycken används symboler som betyder olika saker, men det är inte alltid den som bär smycket känner till det. Jag vill öka kunskapen om symboler bland barn och unga och ge dem verktyg att uttrycka sig. I dagens samhälle som är uppbyggt på att vi ska konsumera, är det viktigt att få skapa själv och tillverka egna saker. Det du inte kan säga med ord kan du uttrycka genom dina händer, säger Ulrika Swärd.

Tid
28-30 oktober kl 10-15. Du är med en dag och skapar ett smycke. Alla smycken visas i en utställning. Sedan får du får ta hem ditt smycke.

Ålder
10-13 år

Information och anmälan
Maria Johnsson, församlingspedagog, 046 35 87 34, maria.johnsson@svenskakyrkan.se
Läs mer om Ulrika Swärd.

Vandra genom katedralen i skymningen

$
0
0


Tisdagen den 12 november kan du följa med på en meditativ vandring genom Domkyrkan efter stängningsdags.

Vandringen startar 19.30 och varar knappt en timme. Vi har Domkyrkan för oss själva och utforskar den långsamt. Tillsammans går vi från plats till plats. Historiska fakta möter den teologiska och existentiella reflektionen. I kryptan visas konstnären Madeleine Hatz utställning med Franciscustema. Den helige Franciscus liv blir inspiration för våra tankar.

Vandringen leds av prästerna Lena Sjöstrand och Veronica Helm Andréasson. Du behöver inte föranmäla dig. Vi samlas längst ner i kyrkan vid informationsdisken.

Information
Lena Sjöstrand, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se

Diktsvit av Anna Rydstedt uruppförs under Konstkvällen

$
0
0

Konstverk av Madeleine Hatz.

Lördagen den 19 oktober är det Konstkväll i Domkyrkan och Domkyrkoforum. Diktsviten Kore av Anna Rydstedt, tonsatt av Ulrika Emanuelsson, framförs av Domkyrkans koralkör. I kryptan visas Madeleine Hatz utställning Franciskus i Kina.


Madeleine Hatz.

Domkyrkan
är öppen 17.00-23.00. I kryptan visas utställningen Franciskus i Kina med verk av konstnären Madeleine Hatz. Utställningen fortsätter i Domkyrkoforum. 18.00 är det visning av utställningen. 20.00 blir det en meditation i utställningen.

22.00 Uruppförande av Kore.
Diktsviten Kore av Anna Rydstedt, tonsatt av Ulrika Emanuelsson, framförs av Domkyrkans koralkör. Uruppförandet är del i en mässa, Stefan Ekblad är dirigent, Lena Sjöstrand präst. Uruppförandet ingår i Lunds kördagar Efterklang och försmak och sker i samarbete med Anna Rydstedt-sällskapet.


Domkyrkoforum

är öppet 17.00-22.00. På Väggen visas verk ur serien Vanitas tillsammans med Franciskus dräkt och bildspelet Il Poverello av konstnären Madeleine Hatz. 18.00 är det visning av utställningen, med start i kryptan.


Domkyrkoplatsen

Konstkvällen är sista natten då videoinstallationen Conditions of Sea av Jonas Böttner och Emily Mennerdahl, Hillside Projects visas i Domkyrkoforums lanterin. Projektet genomförs med stöd från Lunds kommun Kultur&Fritid.


Information
Lena Sjöstrand, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se

Höstens öppna visningar i Domkyrkan

$
0
0

Anita Larsson är domkyrkoguide och ansvarig för visningsverksamheten i Domkyrkan.

Välkommen till en öppen visning av Domkyrkan! Vi börjar i Domkyrkoforum, visningarna är gratis. Här ser du höstens tider.

31 augusti kl 11.00 svenska
1 september kl 12.30 engelska
5 oktober kl 11.00 svenska
6 oktober kl 12.30 engelska
2 november kl 12.30 svenska
3 november kl 12.30 engelska
7 december kl 11.00 svenska
8 december kl 12.30 engelska

Alla visningarna börjar i Domkyrkoforum. Vi går tillsammans till Domkyrkan. Information: Anita Larsson, domkyrkoguide, 046 35 88 87, anita.larsson2@svenskakyrkan.se


Madeleine Hatz ställer ut i Domkyrkan

$
0
0


På Franciskusdagen den 4 oktober öppnar höstens utställning med konstnären Madeleine Hatz.

I kryptan installeras fyra målningar: Ode to Martyrs 1+2, Canticle of Brother Sun och Golden Viscera och i Domkyrkoforum visas små reliefer ur serien Vanitas samt Franciskus dräkt och bildspelet Il Poverello. Hela utställningen har fått namnet Franciskus i Kina.

Titeln sammanfattar utställningens utgångspunkt. Under ett halvår skulle Madeleine Hatz vistas i Kina. Eftersom utställningen skulle öppna på Franciskusdagen blev Franciskus hennes följeslagare.

Franciskus praktiserade barmhärtighet. Han levde sig in i den korsfästes smärta och identifierade sig med de maktlösa, fattiga och utstötta. Genom denna inlevelse och genom sina berättelser och handlingar inspirerade han i sin tur människor att visa barmhärtighet och medkänsla.

Utställningstider
Franciskus i Kina öppnar fredagen den 4 oktober med Il Poverello, en performance i Hörsalen, Domkyrkoforum klockan 16.00. Klockan 17.00 fortsätter vernissagen i kryptan. Utställningsperioden är 4-25 oktober i Domkyrkoforum samt 4 oktober-15 november i kryptan.

Information
Lena Sjöstrand, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se

Läs mer om Madeleine Hatz.

Bibelns gestalter är inga superhjältar, lär känna domare, kungar och profeter

$
0
0


I höst fortsätter Lunds domkyrkas vänner med föreläsningar på temat Domare, kungar och profeter. Vi är nu framme vid kung David.

Bibelns gestalter är inga superhjältar, utan har många mänskliga och ibland mindre smickrande egenskaper, säger Veronica Helm Andréasson, som är präst i Domkyrkoförsamlingen och ansvarig för Lunds domkyrkas vänner.

De öppna föreläsningarna kring domare, kungar och profeter är i Laurentiisalen i Domkyrkoforum klockan 10-12 den 26 september, 10 oktober, 24 oktober och 7 november.

Lunds domkyrkas vänner vänder sig till alla intresserade. Du kan bara komma när du vill utan att anmäla dig.

Vill du veta mer, kontakta Veronica Helm Andréasson, veronica.helm.andreasson@svenskakyrkan.se, 046 35 87 44,

Räkna med Domkyrkan

$
0
0


Onsdagen den 4 september klockan 9-13 är det mattedag i Domkyrkan. 110 elever från förskoleklass till årskurs 3 ska tillsammans med sina lärare använda Domkyrkan för att lära sig mer om tid, geometri, mätning, symmetri och mönster.

- Matte är kanske inte det första du tänker på när det gäller Domkyrkan. Men tittar du på kyrkan utifrån, ser du geometriska former som cirkeln och pyramiden. Det blir tydligt för eleverna att matte har en funktion, praktisk eller estetisk, säger Maria Johnsson, projektledare för Domkyrkans skolprojekt.

Maria Johnsson.

Mattedagen har utformats i samarbete med lärare på Palettskolan och Vegaskolan. Dagen är en del av Domkyrkans skolprojekt, där verksamheten utgår från läroplanen. Deltagande i skolprojektet är kostnadsfritt för skolor i Skåne och Blekinge.

Engelska katedraler har kommit långt när det gäller att använda kyrkobyggnaden i skolans undervisning. Domkyrkans skolprojekt startades efter inspiration från England och är under uppbyggnad.

Information
Vill du också ha en mattedag med din klass? Kontakta Maria Johnsson, projektledare,
046 35 87 34, maria.johnsson@svenskakyrkan.se
Domkyrkans skolprojekt har flera olika program. Här kan du läsa mer.

Spännande projekt med matte
Förskolan Ängsgården i Ätradalens rektorsområde har en treårig matematiksatsning med kompetensutveckling för personal i förskola och skola.

Lördagskonserter hösten 2013

$
0
0

Välkommen till Domkyrkans lördagskonserter! Om ingenting annat anges är det orgelkonserter. Konserterna är cirka 30 minuter långa. Fri entré.

7/9  Maria Wallin
14/9  Tomas Willstedt
21/9  Janåke Larson
28/9  Tomas Willstedt
5/10   Sven-Eric Erlö
12/10   Tomas Willstedt
19/10   Körfestivalskonsert
26/10   Tomas Willstedt
2/11   Ingen konsert (Alla helgons dag)
9/11   Tomas Willstedt
16/11   Thomas Wallin
23/11   Tomas Willstedt
30/11  Janåke Larson
7/12   Kulturskolan
14/12   Janåke Larson
21/12   Tomas Willstedt
28/12   Ursula Grahm

Anna von Hausswolff ger konsert i Domkyrkan

$
0
0

Den 7 september kl 20 kan du lyssna till Anna von Hausswolff i Lunds domkyrka. I hallar av sten är titeln på hennes konsert och dagen innan öppnas en utställning av Carl Michael von Hausswolff i Lunds konsthall.

Anna von Hausswolff framför ett 30 minuters instrumentalt stycke för kyrkorgel, gitarr och synth tillsammans med Filip Leyman och Karl Vento.

Det är fri entré. Arrangör är Lunds konsthall och Lunds domkyrkoförsamling.

Den 7 september–3 november visas utställningen Jag är de andra av Carl Michael von Hausswolff på Lunds konsthall.
Det är vernissage fredagen den 6 september kl 18–20.

Lunds konsthall har glädjen att presentera en av Sveriges mest framstående konstnärer, född 1956 i Linköping. Han är också verksam som tonsättare, filmskapare och kurator. Allt detta framkommer i utställningen, som fått titeln Jag är de andra. Den är på samma gång en separatutställning av Carl Michael von Hausswolff som konstnär och en grupputställning med Carl Michael von Hausswolff som kurator.
Läs mer om utställningen.

ArchFilmLund visar film i kryptan

$
0
0

Måndagen den 9 september 19.00 visas filmen Xmar Meier av Ila Beka & Louise Lemoine i kryptan i samarbete med ArchFilmLund.

Filmen ingår i serien Living Architectures och är nominerad till ArchFilmLund Prize Guldbågen. Filmen handlar om en kyrka, ritad av den världskände arkitekten Meier. Kyrkan har förändrat livet för människor i ett område i utkanten av Rom.

Arkitekten får ris och ros av vanligt folk som bor granne med kyrkan och prästen ger också sin syn på saken. Det arkitektoniska objektet visas från brukarens perspektiv på ett varmt, humoristiskt och avslöjande sätt. Efter filmen, i kvällens del 2, läser poeten Åsa Maria Kraft sin dikt om tillblivelsen av Öresundsbron. Poesi skapad av tekniska termer. Även författaren Oline Stig medverkar med uppläsning.

För mer information Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, , lena.sjostrand@svenskakyrkan.se

Nyfiken på kristen tro?

$
0
0


Vill du samtala med andra om tro, kyrkan och livet? I så fall är du välkommen till samtalsgruppen Andrum.

Vi träffas i Domkyrkoforum under sex måndagskvällar från den 10 mars till den 14 april 2014 klockan 19-21. Gruppen är för dig som är nyfiken på kristen tro och vill dela tankar och frågor med andra. Är du inte redan döpt eller konfirmerad kan deltagande i gruppen leda fram till dop eller konfirmation i Påsknattens mässa i Domkyrkan.

Veronica Helm Andréasson, präst i Domkyrkoförsamlingen, är ansvarig för gruppen. Hon ger ytterligare information och tar emot anmälan senast 3 mars 2014, 046 35 87 44.


Köp en ängel, ge arbete och vatten

$
0
0


De senaste åren när hösten står för dörren har det kommit ett mail från Betlehem. Det är Maha Abughannam som undrar – kommer ni att beställa änglar från oss i år också?

Maha finns på ICB, International Center of Bethlehem, ett konsthantverkscenter som stöds av Svenska kyrkan. Här får konsthantverkare möjlighet att arbeta och här skapas de små glasänglarna, duvorna och julgranskulorna som varje år säljs i Domkyrkoförsamlingen. Köper du en ängel blir det dubbel välsignelse. Du stöder konsthantverkaren i Betlehem.

Hantverket är hennes levebröd. Och du ger samtidigt ett bidrag till Svenska kyrkans internationella arbete. Hundralappen som ängeln kostar går oavkortat till advents- och julinsamlingen. En familj i Etiopien kan få rent vatten, utsatta barn i Uganda kan få hjälp att bearbeta sitt trauma. Änglarna, duvorna och julgranskulorna säljs i Domkyrkoforum.

Information
Veronica Helm Andréasson, präst i Domkyrkoförsamlingen, 046-35 87 44, veronica.helmandreasson@svenskakyrkan.se

Domkyrkan uppmärksammar världssuicidpreventionsdagen

$
0
0


Tisdagen den 10 september är det världssuicidpreventionsdagen. I Domkyrkan uppmärksammas dagen med en mässa klockan 18.30 med föredrag, musik, sång och ljuständning.

“där allting är oändligt” är tema för mässan där Katarina Andersen, attitydambassadör, Hjärnkollskampanjen, Karin Öjehagen, sångsolist, Gun-Marie Malmberg, SPES, Stefan Ekblad, musiker och Bernt Eriksson, tidigare sjukhuspräst medverkar.

Arrangörer
Hjärnfonden, SPES, Sensus och Svenska kyrkan i Lund

 

The world meets at 5 p.m.

$
0
0


Please join us for Holy Communion Service in the Cathedral every Sunday at 5 pm.

There is Sunday school for the children and fellowship at Domkyrkoforum afterwards. Follow us on Facebook to get information about other activities like international pot-lucks, movie night at Kino, pilgrimage and guided tours of the Cathedral. 

Contact
Jan Kjellstrom
International Student Chaplain, jan.kjellstrom@svenskakyrkan.se
046  35 87 35, 0705  58 77 68
www.facebook.com/LundCathedralServicesInEnglish


Free guided tours in the Cathedral

$
0
0

Anita Larsson is guide and responsible for visitors activities in the Cathedral.

You are invited to free guided tours of the Cathedral in English starting at Domkyrkoforum. The schedule for autumn 2013.

12.30 pm on the following dates:
1st  of September
6th of October
3rd of November
8th of December

For more information
Anita Larsson, anita.larsson2@svenskakyrkan.se, 046 35 88 77


About faith in a Secular context

$
0
0

About two weeks ago I stood in front of 2000 International students during GIM – the General Information Meeting that Lund University arranges for the newly arrived. Afterwards I got to hear the usual reactions – most where surprised, some even chocked, that a religious representative was present at this event. What does the Church and the University have in common? But from experience I also know that for a number of students my presence at this event was very important. Out of those 2000 students hundreds come from backgrounds where faith is an important part of everyday life. For some of them finding a community to belong to and a place to worship is very high on their list of priorities. As a student chaplain it is my job to help those students to find a spiritual home away from home regardless of their faith. Most are Christians from different denominations but I also get e-mails from Buddhists, Hindus and Jews looking for places to worship. I help everyone to find a place. Some of the students wind up at the Holy Communion Service I have every Sunday at 5 pm and that is of course very rewarding, but when it comes to my work at the University that is not my first priority. Working with the University it is necessary for me to be multi- faith, even though I myself am a Christian. Recently the Student chaplaincy in another town here in Sweden was thrown off Campus because the University was supposed to be independent from all religions and political ideas. My colleagues there hadn’t misbehaved in any way – the University had just decided that they didn’t want to have anything to do with religion – any religion. I am extremely pleased that Lund University has taken a different approach – they invite all religions not favoring anyone. That’s why, at my presentation during GIM, there is contact information to all denominations and religious bodies that can be found in the region. At a meeting the Vice Chancellor of Lund University has said that the University wishes to help students with every aspect of their life during their stay here, and since many students have a faith, the University want s to help those students to find a place to worship – regardless of faith. To me that is the best possible way to handle religion in a secular context – favor no one, but let everyone in. It is not a question of churches or religions doing missionary work. The students in question already have a faith when they come here. Helping them with information so that they can continue their spiritual life in Lund is not evangelizing, it is just providing them with a service, just like telling them how to contact the hospital if they need to is a service. Like the Vice Chancellor said in an interview – “Lunds universitet står heller för mångfald än för enfald”. It is hard to translate this into English – but he is basically saying that it is studip to ignore the fact that for many people religion is a part of life . I agree!

Viewing all 1595 articles
Browse latest View live