Quantcast
Channel: Lunds domkyrka
Viewing all 1595 articles
Browse latest View live

Lunds domkyrka Sveriges tredje bästa besöksmål

$
0
0

Stockholms stadshus och Stockholms slott toppar den internationella turistsajten Trip Advisors lista över Svenska besöksmål. På tredje plats kommer Lunds domkyrka.

Den internationella turistsajten Trip Advisor har utsett Sveriges tio främsta besöksmål i två kategorier; “landmarks” och museer. Listan över landmarks toppas av Stockholms stadshus och Stockholms slott. På tredje plats kommer Lunds domkyrka. ”En spektakulär katedral i en vacker universitetsstad”, skriver sajten i svensk översättning.
- Vi är naturligtvis mycket glada över denna fina utmärkelse säger Rickard Bonnevier, församlingsstrateg i Lunds domkyrkoförsamling. Tillsammans med de tre stjärnorna i Guide Michelins reseguide och utmärkelsen av Lunds domkyrka som ett av Sveriges sju underverk visar detta tydligt att Lunds domkyrka är ett av Sveriges absolut främsta besöksmål, alla kategorier.

Här finns en lista på vinnande landmarks i Sverige: http://www.tripadvisor.co.uk/TravelersChoice-Attractions-cLandmarks-g189806
Här skriver Trip Advisor om Lunds domkyrka:
På sidan finns också läsarnas kommentarer om besök i Domkyrkan och Domkyrkoforum.


Knut den Helige

$
0
0

Den 10/7 är det kung Knuts helgondag. Denna dag 1086 mördades han inför altaret i S:t Albanskyrkan i Odense.Knut hade året innan, 1085, skänkt en mycket stor gåva till “den ännu icke fullbordade kyrkan i Lund.” Detta donationsbrev skrevs den 14 maj 1085 och innebar i praktiken att medel avsattes för att man skulle kunna bygga den fantastiska, romanska byggnad som än i våra dagar står mitt i Lund, dvs Lunds domkyrka. Anledningen till mordet var att kung Knut våga att utmana stormännen genom att begränsa deras privilegier.
Knut var son till Sven Estridsen, som lät bygga biskopskyrkor i mitten av 1000-talet både i Lund och i Dalby. Knuts drottning var den flandriska prinsessan Adèle, som i direkt nedstigande led var släkt med Karl den Store – finare kundet det inte bli. Karl den Store var ju det kristna idealet vid denna tid. När Knut mördades flyttade Adèle, eller drottning Edel, som hon kallas i Danmark, med sina barn tillbaka till sin fars hov. Hon gifte sedan om sig med en furste i Lombardiet.

Polis blir diakon

$
0
0


Spänning. Snabba beslut. Samtal. Fattigdom. Empati.

Vilket yrke stämmer in på orden ovan? I augusti påbörjar polisen Michael Nilsson sin utbildning till diakon. Han ser många likheter mellan de båda yrkena.
- Polisyrket är en bra grund att stå på när du vill bli diakon. I båda tjänsterna möter du människor i kris, människor som ibland lever under tuffa förhållanden, säger han.

Michael har arbetat som polis i åtta år, de två första i Malmö och därefter i Landskrona. Han är polisinspektör och har en tjänst som utryckningspolis. Det är Michael och hans kollegor som rycker ut när någon ringer 112.  Här i det direkta mötet med människor, finns några av de största skillnaderna mellan polisens roll och diakonens. En polis har anmälningsplikt, en diakon tystnadsplikt.
- När jag som polis blir tillkallad vid ett brott är det min skyldighet att göra anmälan. Ibland är människor chockade och vill prata, men det har jag inte tid till. Mitt jobb är att ta emot anmälan, köra till stationen och skriva en rapport. Jag får alltså inte hålla tyst om det jag får veta, till skillnad från diakonen som ska lyssna och inte får föra vidare. En diakon följer en människa en bit på vägen, för polisen är det oftast bara ett kort möte.


Michael trivdes bra
med sitt jobb som polis, även om han tycker att klimatet i samhället har hårdnat betydligt de senaste åren. Det som fick honom att börja fundera var mammans bortgång i cancer.
- Sju år tidigare hade jag förlorat min far i samma sjukdom. Livet kan vara så väldigt kort. Jag började undra över meningen med det. Var det polis jag ville vara? Och vem var den där Gud?
Michael fick kontakt med Agneta Salomonsson som är polispräst. Efter några samtal föreslog hon att skulle gå med i en katekumenatsgrupp.
- Katekumenatet är till för sådana som jag, som är nyfikna på kristen tro eller som har en slags tro som de har svårt att sätta ord på. Det var spännande. Genom diakonen Marie Berneli i Möllevången-Sofielunds församling i Malmö fick jag upp ögonen för diakonyrket och att det kanske var något för mig, säger Michael.

Michael gör just nu sin praktik i Domkyrkoförsamlingen. Tidigare har han praktiserat i andra församlingar. Till hösten börjar han studera på Bräcke diakoni i Göteborg, samtidigt som han jobbar vidare deltid som polis. Efter ett år är han färdig diakon och vigs av biskopen.
- Mina jobbarkompisar inom polisen är nyfikna på min nya väg. Jag har inte mött någon kritik. En del tycker att det är ett stort steg att byta från polis till diakon, men det tycker inte jag. Likheterna är större än skillnaderna, säger Michael.

 

Var med och påverka i kyrkovalet

$
0
0


Rösta fram beslutsfattarna i Lunds pastorat i september – och påverka just din församlings representation i november!

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som senast på valdagen den 15 september 2013 fyller 16 år, har en demokratisk möjlighet att faktiskt påverka hur Svenska kyrkan ska styras. Att gå och rösta på de som du bäst tror kan föra din talan i din församling, i stiften och på nationell nivå är en unik möjlighet för dig att få uttrycka din åsikt. På valdagen röstar du i den lokal som anges på röstkortet. Du kan också förhandsrösta. Då måste du också ta med dig ditt röstkort.

 

Sju församlingar i Lund i samverkar 2014
De sju församlingarna i Lunds stad (Helgeands, Lunds Allhelgona, Lunds domkyrko, Lunds östra stads, Norra Nöbbelövs, S:t Peters klosters och Torns församlingar) samverkar från och med den 1 januari 2014 i Lunds pastorat. Liksom tidigare är det respektive församlings uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

Kyrkofullmäktige och församlingsråd
I principiella ärenden och ärenden som på annat sätt är av större vikt, kommer besluten att fattas av pastoratets kyrkofullmäktige. Du har möjlighet att den 15 september lägga din röst på den nomineringsgrupp eller den person som du vill ska företräda dig i kyrkofullmäktige. Därutöver kommer det i varje församling att finnas en styrelse i form av ett församlingsråd. Det är kyrkofullmäktige som i december kommer att välja ledamöter och ersättare i församlingsråden, men du har möjlighet att påverka sammansättningen genom att nominera kandidater.

Tre val
Söndagen den 15 september röstar du med andra ord i tre val: lokalt till kyrkofullmäktige i Lunds pastorat, regionalt till stiftsfullmäktige i Lunds stift och nationellt till kyrkomötet. Söndagen den 17 november är det nomineringsmöte i församlingen där du bor. Information om hur du gör för att nominera kandidater och detaljer om tid och plats för mötet kommer att lämnas i anslutning till kyrkovalet samt på särskilt informationsmöte i din församling den 10 november.

Möt nomineringsgrupperna
Samtliga sex nomineringsgrupper som ställer upp i valet till Kyrkofullmäktige i Lunds pastorat har fått svara på fyra frågor. Här kan du läsa deras svar.

Förhandsrösta i Lundsdomkyrkoförsamling
I Domkyrkoforum är du välkommen att förhandsrösta följande dagar:
• Måndag 2 september kl 9-14.
• Tisdag 3 september kl 9-14 och 17-20.
• Onsdag 4 september kl 9-14 och 17-20.
• Torsdag 5 september kl 9-14 och 17-20.
• Fredag 6 september kl 9-14.
• Lördag 7 september kl 9-12 och 12-14.
• Måndag 9 september kl 9-14 och 17-20.
• Tisdag 10 september kl 9-14 och 17-20.
• Onsdag 11 september kl 9-14.

Boel och den absoluta sanningen

$
0
0


Boel Larsson är skådespelare på Österlen. Under våren och sommaren har hon skrivit skådespelet Moraliteten om Sankte Olof – den absoluta sanningen. Kom och upplev den lilla byn S:t Olofs svar på det stora Olofspelet i Stikklestad i Norge.

Under de sista tre dagarna i juli spelas nyskriven moralitet i Sankt Olof. Med detta menas att en dramatisering om en biblisk persons oftast dramatiska liv, spelas upp på torget av ett par skådespelare. Sensmoralen, moralen, finns i själva berättelsen och ofta spelades moralitetens olika akter upp på tre olika platser i byn eller staden där skådespelarna just nu befann sig. Alla goda ting är ju tre.

Vår moralitet är inte medeltida – den är rykande färsk. Ej heller handlar den om en biblisk person, utan om ett helgon. Med hjälp av enkel scenografi och ett direkt tilltal till publiken, som även får vara med och hjälpa till i föreställningen, spelar vi upp på tre olika platser iSankt Olofs by. Hundar som inte skäller kan vara med. En vandrande föreställning, något som passar pilgrimer. Vi spelar utomhus även vid regn. Var praktiskt klädd. Vi är mycket glada för detta uppdrag från Svenska Kyrkan och att åter få samarbeta med den franska mask-gruppen Collectif Mascque. Föreställningen varar cirka en timma. Lämplig för alla människor, oavsett ålder. Det hela börjar på marknadsplatsen i Sankt Olof. Ät en Olofskaka medan ni väntar.

Tid
29 juli kl 16.00
30 juli kl 16.00
31 juli kl 17.00 ( obs! tiden)

Ingen kostnad

Programpunkten efter föreställningen inväntar den nymoraliserade publiken.

Regi Mariana Araoz, Collectif Mascque
Manus Boel Marie Larsson, Thales Teater
Musik Tina Quartey, Thales Teater
Scenografi Marta Cicionesi, Thales Teater
Skådespelare och musiker Tina Quartey
Skådespelare Boel Marie Larsson
Commediamasker tillverkade av Etienne Champion, Collectif Mascque samt hopplock från Thales Teaters magiska teaterlåda.
Foto Mårten Hård, Thales Teater

Moraliteten om Sankte Olof – den absoluta sanningen är ett samarbete mellan Thales Teater och Collectif Mascque.

Läs hela programmet Sankt Olof 800 år.

Sommar i Domkyrkan

$
0
0


Gudstjänster, konserter, visningar på svenska och engelska och pilgrimsdag för barn som vill ut på äventyr. Här ser du vad som händer i Domkyrkan i sommar.

Tider för gudstjänster finns i kalendariet till höger på webben.

Sommarens öppettider i Domkyrkan och Domkyrkan
Välkommen hit! Här ser du när vi har öppet.

Hela sommaren Gratis visningar av Domkyrkan
Mellan den den 24 juni och 1 september erbjuds dagliga visningar i Lunds domkyrka. Förutom allmänna guidningar på svenska och engelska, blir det barnvisningar och temavisningar om Maria.

Hela sommaren Låna ett halsband och gå på upptäcktsfärd i Domkyrkan
Änglar, gröna män, lejon och helgon. Domkyrkan är full av spännande figurer som gömmer sig. En del av dem är flera hundra år gamla. För att du ska hitta figurerna har vi tagit fram ett litet halsband för barn med med text och bild. Halsbandet finns att låna i Domkyrkans shop, direkt innanför stora entrén.

Hela sommaren Pilgrimsplats Liberiet
Pilgrimsplats Liberiet är Lunds stifts pilgrimscentrum och navet i Pilgrimsvägen Skåne Blekinge. Pilgrimsplatsen finns till för dig som vill veta mer om pilgrimsvandring – både den yttre och den inre.

10 juli och 24 juli Vandring till Lunds heliga platser
Var du än vandrar i Lund stod det på medeltiden ett altare. I staden fanns tjugosju kyrkor och kloster, som är bortglömda av oss idag. Följ med på en meditativ vandring genom staden Lund i sommarkvällen.

13 juli-22 augusti Inger Bergström ställer ut i Domkyrkan och Domkyrkoforum
I sommar tar vardagens ting plats i Domkyrkan. Det är konstnären Inger Bergström som i en utställning i kryptan låter föremål som stolen, bordet, den svarvade pelaren och lampan möta det sakrala rummet.

Start 13 juli Skånes orgelveckor Öresund runt
Den 13 juli inleds festivalen för alla som älskar orgelmusik. Skånes orgelveckor startar i Lunds domkyrka och tar oss sedan med till kyrkor och slott i Skåne, Köpenhamn och på Bornholm. Här finns hela programmet. Här ser du de konserter som ges i Lunds domkyrka.

17 juli och 14 augusti Samtal med kultur och gemenskap
Som föregående år anordnar Lunds domkyrkas vänner Sommar-LDV. Vi samlas runt kaffeborden i Domkyrkoforum, på Torget eller vid fint väder på Torgets atriumgård. Där talar vi om en bok vi läst, en film vi sett eller delar med oss av en teaterpjäs vi upplevt.

25 juli kl 19 Sacred summer: Möte mellan två sopraner
Välkommen till Operajazz, en avskalad, personlig, improvisatorisk och lekfullt intim konsert med sopranen Ellinor Edström Schüller och sopransaxofonisten Cennet Jönsson.

29 juli-3 augusti Pilgrimssymposium i S:t Olof
Välkommen till en pilgrimsvecka i den anrika pilgrimskyrkan i S:t Olof på Österlen. Det blir föreläsningar, utgrävningar, vandringar, marknad, skådespel och mycket annat.

4 augusti Blockflöjtskonsert med Kulturskolan
En fem ungdomar stark blockflöjtsgrupp spelar en blandad repertoar med tyngdpunkten i musik från blockflöjtens guldålder på 1600- och 1700-talen. Men det blir också folkmusik från Irland och Sverige, samt en smula nutida blockflöjtsmusik.

4 augusti kl 19 Premiär kyrkospelet Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft
Sommarens kyrkospel i Lunds domkyrka heter Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft. Vilka drömmar bär vi med oss? På vilket sätt påverkas vi av drömmarna?

6 augusti Hiroshimadagen uppmärksammas i Domkyrkan

6 augusti Specialvisning med kaffe och kaka
Visningen börjar med en kort guidning i Domkyrkan och därefter är det besök i Domkyrkoforum och kaffeservering.

7 augusti Hemlighetsvandring i Lund
Med de färgglada pärlorna i Frälsarkransen kan du vandra som pilgrim mitt inne i staden.

13 augusti kl 20 Moto Boy spelar i Domkyrkan
Moto Boy i Lunds domkyrka är en match made in heaven! Och en värdig sommarlundavslutning. Moto Boy gör en enda spelning i sommar och då väljer han att göra den under Sommarlund. Fri entré.

14 augusti Bli pilgrim för en dag
På sommarlovet kan du prova att vara pilgrim för en dag. Du får göra din egen vandringsstav, gå i Domkyrkans labyrint, leta efter det hemliga pilgrimsmärket som finns någonstans i Lunds domkyrka och gå en pilgrimsvandring i Lund.

14 augusti Kärleksvandring i Lund
Med de färgglada pärlorna i Frälsarkransen kan du vandra som pilgrim mitt inne i staden.

24 augusti-1 september Kvinnor i förändringens tid – reformationens tid och vår
Reformationens tid och vår kan tyckas olika, men båda var perioder av förändring. Utställningen Kvinnor i förändringens tid – reformationens och vår som visas på Väggen i Domkyrkoforum i augusti, lyfter fram spännande kvinnor nu och då.

Upptäck Lunds heliga platser

$
0
0


Var du än vandrar i Lund stod det på medeltiden ett altare. I staden fanns tjugosju kyrkor och kloster, som är bortglömda av oss idag. Onsdagen den 10 juli kan du följa med på en meditativ vandring genom staden Lund i sommarkvällen.

Vi firar kvällsmässa i Domkyrkan kl 18.30 och därefter är det samling på Pigrimsplats Liberiet, det medeltida huset vid Domkyrkan, kl 19.15. Nästa vandring är den 24 juli.

Vill du veta mer, kontakta pilgrimspräst Anna Alebo, anna.alebo@svenskakyrkan.se

Hemlighetsvandring och kärleksvandring genom staden

$
0
0


Med de färgglada pärlorna i Frälsarkransen kan du vandra som pilgrim mitt inne i staden. Två kvällar i sommar vandrar vi till platser inne i Lund med Frälsarkransens pärlor och berättelser ur pilgrimsboken Vandra med Frälsarkransen.

Tid 7 augusti Hemlighetsvandring och 21 augusti Kärleksvandring. Vi firar kvällsmässa i Domkyrkan kl 18.30 och därefter är det samling på Pigrimsplats Liberiet, det medeltida huset vid Domkyrkan, kl 19.15.

Vill du veta mer, kontakta gärna pilgrimspräst Anna Alebo, anna.alebo@svenskakyrkan.se


Se utgrävningen av S:t Olofs kapell

$
0
0


Den 15-26 gör arkeologerna Lars Jönsson och Ulrika Wallebom en ny utgrävning av kapellet i S:t Olof. Under pilgrimssymposiet visar de och berättar vad de har kommit fram till. Följ med på en resa tillbaka till medeltiden.

Arkeologen Lars Jönsson berättar:
År 1973 utfördes en arkeologisk utgrävning av kapellet i Sankt Olof. Undersökningen genomfördes i syfte att belägga om ruinen skulle kunna vara det kapell som omnämns första gången i de skriftliga källorna år 1506. Vid undersökningen framkom ett cirka 0,5 m tjockt murverk av gråsten med inslag av tegel. Ett intressant fynd var en stenfot som kan ha utgjort fundament till ett altare i byggnadens östra del. Byggnadens mått tycks även stämma med vissa uppgifter från 1800-talet, som säger att ruinerna efter kapellet var 16 alnar. Fynden av bland annat medeltida taktegel tyder på en manifest byggnad.

Och i år är det dags igen! I samband med symposiet Pilgrim S:t Olof 800 år kommer det även att utföras en arkeologisk undersökning av kapellet. Anledningen till att ånyo gräva i kapellet är att dokumentations- och fyndmaterialet från undersökningen 1973 är borta, vilket innebär att det råder oklarhet i vilken funktion byggnaden ursprungligen haft, även om ruinen tolkats som resterna av ett kapell eller ett härbärge. Utgrävningen kommer att pågå mellan den 15–26 juli. Under symposieveckan kommer visningar av kapellet att genomföras av arkeologerna Lars Jönsson och Ulrika Wallebom.

Bello Canto från Kanada sjunger i Domkyrkans middagsmässa

$
0
0

Den 25 juli sjunger Belle Canto i Domkyrkans middagsmässa klockan 12. Bello Canto är en vokalensemble från Canada och består av tjugotvå kvinnor.

Här kan du läsa mer om kören.

Antal besök i Domkyrkan

$
0
0

I dagens Sydsvenskan riktas kritik mot metoden som Domkyrkan använder för att uppskatta antalet besök under ett år. Här tydliggör vi hur vi räknar.

Varje år sammanställer Tillväxtverket en lista över antalet besök vid ett antal olika besöksmål i Sverige. I topp på denna lista kommer besöksmål som Liseberg, Folkets Park i Malmö, flera Stockholmsmuseer och Sälens skidanläggningar. På denna lista kommer Lunds domkyrka långt ned, inte på tredje plats som Sydsvenskan påstår i dagens artikel. Det är Lunds kommun, som genom sin turistbyrå, rapporterar in denna statistik. När vi i mitten av 00-talet fick denna förfrågan arbetade flera medarbetare fram den modell för att uppskatta antalet besök som vi därefter har använt.

Vi vet att det varje år görs mellan 80 000 och 90 000 gudstjänstbesök i Domkyrkan. Vid alla gudstjänster räknar vi gudstjänstdeltagarna manuellt. Därtill vet vi att vi varje år köper in ca 150 000 julgransljus, ljus vars enda användning är i Domkyrkans ljusbärare. Genom löpande observationer i Domkyrkan (naturligtvis under hela året) gör ett antagande att det inte är fler än 1 av 5 besökare i Domkyrkan som tänder ett ljus i någon av ljusbärarna. Och för att då ha en viss marginal har vi landat i att till Turistbyrån ange siffran 700 000 besök. Vi talar om besök – inte besökare. Det innebär naturligtvis att samma individ kan stå för flera besök.

Elektroniska räknare har varit på tal för något år sedan och det fanns offerter framtagna till Domkyrkorådet (inte kyrkofullmäktige som Sydsvenskan skriver). Då valde vi dock att inte gå vidare med någon leverantör, det fanns både antikvariska och byggnadstekniska synpunkter men även synpunkter kring själva affärsupplägget som flera leverantörer föreslog. Vi har inget principiellt motstånd mot elektroniska räknare men har under den senaste åren, och för den närmaste tiden framöver, valt att prioritera projekt som ny ljudanläggning, rullstolslift till kryptan, totalmätning av Domkyrkan och arbete med en ny vård- och underhållsplan med syfte att göra kyrkan mer tillgänglig och för att säkerställa att Lunds domkyrka lever kvar i minst 900 år till.

För Domkyrkan finns mycket annat som är mer betydelsefullt än besökssiffror. Det märks bl.a. i att vi inte marknadsför Domkyrkan som ett turistmål via riktade annonser etc. Det långt mer betydelsefulla är att i snart 900 år har människor sökt sig till Domkyrkan för att få en tolkningsram till sina liv, fira livets stora fester, för gudsmöten och för gemenskap med andra människor. Domkyrkan är först och främst ett andligt rum och det är något vi vill att Domkyrkans alla besökare ska få uppleva och erfara. Välkommen du också!

Lunds domkyrka Sveriges tredje bästa besöksmål

$
0
0

Stockholms stadshus och Stockholms slott toppar den internationella turistsajten Trip Advisors lista över Svenska besöksmål. På tredje plats kommer Lunds domkyrka.

Den internationella turistsajten Trip Advisor har utsett Sveriges tio främsta besöksmål i två kategorier; “landmarks” och museer. Listan över landmarks toppas av Stockholms stadshus och Stockholms slott. På tredje plats kommer Lunds domkyrka. ”En spektakulär katedral i en vacker universitetsstad”, skriver sajten i svensk översättning.
- Vi är naturligtvis mycket glada över denna fina utmärkelse säger Rickard Bonnevier, församlingsstrateg i Lunds domkyrkoförsamling. Tillsammans med de tre stjärnorna i Guide Michelins reseguide och utmärkelsen av Lunds domkyrka som ett av Sveriges sju underverk visar detta tydligt att Lunds domkyrka är ett av Sveriges absolut främsta besöksmål, alla kategorier.

Här finns en lista på vinnande landmarks i Sverige: http://www.tripadvisor.co.uk/TravelersChoice-Attractions-cLandmarks-g189806
Här skriver Trip Advisor om Lunds domkyrka:
På sidan finns också läsarnas kommentarer om besök i Domkyrkan och Domkyrkoforum.

Sankt Laurentius egen dag

$
0
0


På lördag den 10 augusti är det Sankt Lars eller Laurentius dag. Det är den dag han enligt traditionen dog martyrdöden.

Laurentius var diakon i Rom i en tid med spänningar mellan kyrkan och kejsarmakten. När kejsaren krävde att Laurentius skulle ge honom kyrkans förmögenheter delade Laurentius istället ut av gåvorna till de fattiga och tog med sig dessa till kejsaren. Han visade kejsaren på människorna och sa, här har du oss kyrkans skatter.

Kejsaren dömde honom till döden och Laurentius grillades till döds över en eld. Laurentius är Lunds domkyrka och Lunds stifts beskyddare. Han finns avbildad på flera ställen i Domkyrkan. Man känner igenom honom på att han håller sitt dödsredskap, halstret, i handen. I historierna om honom berättas att han skämtade med sina bödlar. Det är anledningen till att han blivit humorns beskyddare. Han är också de fattigas beskyddare. På lördag lägger vi en krans vid Laurentiusstoden i Högkoret och minns Laurentius. Han får inspirera oss att värna människans värde och värdighet.

Fyra kvinnor i en båt

$
0
0


Helena Cederqvist bor i Tyskland och lämnade Sverige som ung. Hon är lärare i svenska och tyska och skriver också artiklar i tidningar, bland annat Domkyrkans tidning Finn. Här skriver Helena om en legend i den franska orten Saintes-Maries-de-la-Mer.

Där floden Rhone med sitt sötvatten rinner ut i det salta Medelhavet ligger den franska orten Saintes-Maries-de-la-Mer med sina cirka 2300 invånare. Området som heter Camargue är idag mest känt för sina vita hästar, men har också en lång, intressant historia ur religiöst perspektiv.

Kyparen i kaféet, som ligger vid den lilla huvudgatan, nästan sjunger fram ortens namn. Det låter som början på en fransk chanson av Jacques Brel, melodiskt och lekfullt. Efter en ”café au lait” väntar havet på mig, jag hör redan dess envisa brus.

Nere vid stranden slår vågorna höga en höstdag och himlen verkar inte kunna bestämma sig om den ska öppna små, blå, oregelmässiga färgklickar eller hellre förbli täckande grå. En dag i oktober viner vinden om mina öron, jag måste springa efter min lila-mönstrade sjal som blåser iväg på stranden. Förutom några få steniga vågbrytare ute i havet, ett tiotals meter från stranden, finns det ingen och inget som stoppar vädrets nycker.

Men jag älskar havet, de pastellgrå färgerna och står och spanar på fiskmåsarna som inte ger upp och på tre unga män som kämpar med en stor, röd tygdrake som ser ut som en liten paraglider. Vinden är så stark att den lyfter upp en av dem en  halv meter över marken. Deras ivriga terrier börjar genast att skälla, kanske den är rädd att husse ska segla iväg för alltid. Jag sätter mig ner på en vit bänk på strandpromenaden, känner frihet. Solen har äntligen brutit sig igenom det grå-vita molntäcket, den kastar givmilt sina strålar ner på det  skummande Medelhavet.

Enligt legenden kom de hit över havet. Fyra kvinnor kom över havet för länge sedan. De hade lämnat sitt hemland, det Heliga landet, 42 e.Kr. En av dem hette Sara och de tre andra Maria; Maria Magdalena, Maria Klopas, en släktning till Jesus och Maria Salome, Johannes Döpares och aposteln Jakobs mor.  Varför gav de sig iväg? Varför började de en svår färd över Medelhavet och steg i land i  södra Gallien, som området där jag nu sitter hette, år 42 e.Kr.?

Kvinnorna hade blivit tvingade till att lämna sitt land, blivit tvingade att sätta sig i en båt utan segel och driva över havet. De hade bekänt sig till den kristna tron och det var absolut inte tillåtet. Tre Marior och en Sara, som var en tjänstekvinna från övre Egypten, skulle fördrivas. Efter en lång tid på havet kom de fram till en fiskeort i södra Frankrike, i närheten av Marseille, och gick där i land. I denna lilla orten började de sprida de kristnas budskap för att senare fortsätta i hela området i närheten. Jesus hade dött på korset, men han hade uppstått igen. Maria Magdalena förde detta budskapet vidare till apostlarna. Deras tro och deras hopp gjorde dem starkare än allt annat, nu skulle budskapet spridas överallt. Kvinnorna tvingades ut på  havet, men ingen och inget kunde hindra dem längre från att förkunna om Gud och Jesus. De vände det onda till det goda och började att berätta om vad som hade hänt österut – deras mission började i Gallien.

De heliga Mariorna och Sara steg iland, där jag nu sitter, för länge, länge sedan. Man har berättat om det inom den katolska läran i flera generationer fram tills idag. Det finns också andra berättelser om vad som hände de närmaste människorna omkring Jesus efter hans död och uppståndelse. Ibland stämmer berättelserna inte överens med varandra, men viktigast är att det heliga budskapet förs vidare.

Jag går in i kyrkan Notre-Dame-de-la-Mer som ligger i orten, bara en liten bit från havet. Jag letar efter Sara. Hon ska vara här i kyrkan. Stenkyrkan med den ljusbeiga fassaden är mörk när jag kommer in i den. Var finns Sara? Folk går ner i kryptan och jag följer efter dem och där står hon. Hennes hållning är ödmjuk, hon har otaliga gyllene och färgglada halsband omkring halsen och andra smycken som hon har fått som gåvor. Framför Sara, som har täljts fram i trä, står en äldre kvinna. Hon går fram till Sara, tar hennes huvud försiktigt i båda händerna och kysser henne varsamt på kinden. Kanske har kvinnan också en lång väg bakom sig, men nu är hon lycklig. Det är bara Sara och hon.

Vid sidan om Sara ser jag många kort, en del av dem är kort på barn. Man har varit här och riktat sina böner till Sara och Gud för att be om stöd. Man har gett gåvor och man har tänt ljus som brinner bredvid och kastar skuggor i rörelse på Saras ansikte. Skuggorna gör hennes ansikte levande.

Mariorna blev helgonförklarade som man kan tyda i det franska ortsnamnet Saintes-Maries-de-la-Mer, de sankta Mariorna från havet. Men den katolska kyrkan ville inte helgonförklara Sara. En förbundenhet med Sara kände däremot de kristna romerna och sinti och gjorde henne till deras egna heliga kvinna, deras eget helgon.

Varje år sedan 1300-talet vallfärdar tusentals romer och sinti från hela Europa hit, hämtar deras heliga Sara, bär ut henne i ljuset och fram till havet. Några bredvid henne bär på kors, prydda med färgglada blommor. Framme vid  havet stänker man vatten på Sara, sätter henne i en båt för att inte glömma bort hur den heliga Sara för länge sedan kom till den lilla fiskeorten tillsammans med Mariorna. Sedan bär man tillbaka henne till den mörka kryptan igen.

Utanför kyrkan sänker sig så småningom mörkret, men dagen som var och natten som följer tillhör glädjen. Över hela orten och ut över Medelhavets vågor ljuder då intensivt romernas och sintis musik och några av dagens unga kvinnor dansar till de heliga kvinnornas ära. Flera århundraden flyter ihop till ett gemensamt mål; att sprida kärleken.
Helena Cederqvist

Kulturnatten i Domkyrkan och Domkyrkoforum

$
0
0


Se havet brusa i Domkyrkoforum! Under Kulturnatten visas videoinstallationen Conditions of Sea av Jonas Böttern and Emily Mennerdahl i Domkyrkoforums lanternin.

Det händer också mycket annat under Kulturnatten den 21 september. Här ser du hela programmet i Domkyrkan, Domkyrkoforum, på Domkyrkoplatsen och på Pilgrimsplats Liberiet.

DOMKYRKAN
är öppen fram till 24.00 för musik, ljuständning, mässa.

18.00 Korinterna sjunger under ledning av Kerstin Larsson.

19.00, 21.00 22.00 Work in progress – Kore Domkyrkans koralkör presenterar bland annat material från diktsviten Kore av Anna Rydstedt tonsatt av Ulrika Emanuelsson. Verket i sin helhet har urpremiär i Domkyrkan i samband med Lunds kördagar Efterklang och försmak, under Konstkvällen den 19 oktober.

20.00 Konsert med damkören Korallerna och manskören Cantores Cathedralis. Dirigenter: Linda Alexandersson och Olof Elvstam.

23.00 Mässa i natten Musik, stillhet, kör, lyrik, mässa. Medverkande: Koralkören, organist Stefan Ekblad, domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

18.30, 19.30, 21.30, 22.30 Gästande performance Tim Bishop skapar en performance som är en vandring i Lund. I en del av pauserna i programmet kommer gruppen på 10-12 personer in i Domen.

DOMKYRKOFORUM
är under Kulturnatten öppet fram till 23.00.

15-17 Anna i världen och i Lund Seminarium om Anna Rydstedt och Lundaskolan med anledning av att det i år är 60 år sedan Anna Rydstedt debuterade med Bannlyst prästinna. Medverkande: Anna Smedberg Bondesson, svensklektor vid Köpenhamns universitet. Hon disputerade 2004 med en avhandling om Anna Rydstedts författarskap och Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, som just nu arbetar med ett forskningsprojekt om Majken Johansson. Arrangör: Lunds domkyrkoförsamling och Anna Rydstedt-sällskapet.

15-20.30 Kreativ verkstad för barn och andra unga, tema Hav.

Bilder från Lund och Domkyrkan Fotoutställning med Ingmar D. Kristiansen på Väggen. Utställningen visas 13-27 september.

Conditions of Sea Videoinstallation av Jonas Böttern and Emily Mennerdahl, Hillside Projects visas i Domkyrkoforums lanterin, Utkiken, mot Domkyrkoplatsen varje kväll och natt mellan 21 september och 20 oktober. Installationen presenteras och startas 17.30. Projektet genomförs med stöd från Lunds kommun Kultur & Fritid.

19.30 Litteratur för livet Ett samtal om två som brottas med Gud och livet, Job i Gamla testamentet och poeten Majken Johansson.
Medverkande: Antje Jackelén, biskop och Axel Carlberg, doktor i etik.

UNG MUSIK
Ungdomar från domkyrkoförsamlingen bjuder på musik under kvällen.

DOMKYRKOPLATSEN
Elever från Kulturskolan Lund framträder 13.30 samt 14.30.

Conditions of Sea kan ses hela kvällen.

Labyrintvandring 18.30, 20.30, 21.30 och 22.30.

PILGRIMSPLATS LIBERIET
Öppet 18-23.

Information
Lena Sjöstrand 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se


Träffas och trivs i innerstaden

$
0
0


I höst bjuder Domkyrkoförsamlingen, Allhelgonaförsamlingen och S:t Peters klosters församling in till trivselträffar varannan måndag klockan 14-16. Det blir fika och föredrag. Välkommen!

9 september Allhelgonagården Visskatt i sensommartid till gitarr och kontrabas med Olof och Ellika Bråliden.

30 september Petersgården Trygg äldreomsorg – Erfarenheter som anhörig med Staffan Bengtsson, spelman och författare

14 oktober Domkyrkoforum Kyrka för Fairtade Provsmakning och information med Maria Gerhardsson Ståhl och Maria Leijman

28 oktober Petersgården Måne och sol, vatten och vind, Eva-Lisa Lennartsson berättar om Lundapoeten och psalmförfattaren Britt G Hallqvist, hennes liv och diktning

11 november Allhelgonagården Ghana –Afrikas svarta stjärna, Lars-Olof Hansson visar bilder och berättar

25 november Petersgården Bland skogar och älvar i Guldrikets land, Marta Engström Nilsson visar bilder och berättar från Västerbotten.

9 december Allhelgonagården/Domkyrkoforum Adventskaffe Anmäl dig till diakon Maria Leijman, 046 35 87 46, maria.leijman@svenskakyrkan.se

Se havet i Domkyrkoforums lanternin

$
0
0

Under kulturnattenden 21 september är det premiär för videoinstallationen Conditions of Sea av Emily Mennerdahl och Jonas Böttern. Varje kväll under en månads tid kommer havet att bölja i det stora fönstret i Domkyrkoforum.

Conditions of Sea är en offentlig videoinstallation som visas och integreras i Lunds stadsmiljö och arkitektur. Verket projiceras inifrån det stora utskjutande fönstret i domkyrkoforum och är synligt från gatan och domkyrkoplatsen kvälls- och nattetid. Installationen visas kontinuerligt under en månads tid, med premiär på Lunds kulturnatt den 21 september 2013 och avslutas på Lunds konstkväll den 19 oktober 2013.

Conditions of Sea gestaltar havet i olika tillstånd och under olika tidsperioder på dygn och år.  Vattenmassa, vågor, dyningar och strömmar flätas samman och skapar en monokrom tudelad bild med himmel och hav. Havets rörelse med avsaknad av början och slut reflekterar över hur tid upplevs i naturen, vilande men tillika föränderlig och oändlig. Med referenser till tid och plats vilar verket i stadens stillastående arkitektur samtidigt som den ställs i kontrast till en stads snabba tempo. I sin enkelhet skapar installationen ett band mellan stillhet, rörelse och avstannande.

Med ett kargt hav som utgångspunkt är Conditions of Sea filmad med långa oavbrutna tagningar. En statisk bildkomposition med frånvaro av narrativ gör att de rörliga bilderna närmar sig fotografiets sätt att förmedla tid och berättande. Den repetitiva videon och dess enahanda inramning strävar efter att fånga den omedelbara stillheten i ett fotografi. Ett ifrågasättande uppstår angående dessa två mediums olika beskaffenheter men visar även hur starkt knutna de är till varandra.

Skapad med det specifika stadsrummet i beaktning, i både planerande och utförande, är bilden av himmel och hav inramad av Domkyrkoforums kopparskimrande fasad. Havet rör sig envetet fram och tillbaka i en palett av gråa toner, präglad av den enorma katedralen precis intill. Havet ger till staden en vidsträckt horisont att blicka mot på väg till eller från något av stadens alla göromål, kanske är det en invit till att stanna upp. Vid arbetsdagens slut fram till morgonens tidiga timmar liknas domkyrkoforums utskjutande fönster en gammal diabildsvisare. Visad genom ljus exponeras bilden av havet på fönstret. Det projicerade havet blir levande mot glaset men saknar all fysisk beständighet.  I ett nyskapat stadsrum skapas ett samspel mellan tid och plats, det temporära och det varaktiga.

Hillside Projects är ett pågående samarbete mellan konstnärerna Emily Mennerdahl och Jonas Böttern. Hillside Projects undersöker människans syn/relation till naturen utifrån vetenskapliga, poetiska och politiska ståndpunkter. Deras projekt bygger på undersökningar och studier av specifika platser och företeelser i naturen. Platsernas fysiska och kulturella topografi kartläggs i en process där fakta möter eteriska resonemang. Flora, fauna, plats och geologi granskas för att sedan ta sin form i video, fotografi, måleri och teckning.

Utfört med stöd av Lunds Kommun, Lunds domkyrka, Filmcentrum Stockholm samt B.A Foto Lund.

www.hillsideprojects.se

 

Lovisa vandrar från Sigtuna till Santiago

$
0
0

Den 20 juni stängde Lovisa Håkansson dörren hemma i Sigtuna och vandrade iväg längs gatan utanför sitt hus. Med lätt packning och en pilgrimsmussla runt halsen går hon hela vägen ner till Spanien.

Ofta startar man en resa genom att ta tåget eller flyget till en utgångspunkt. Lovisa började vandra direkt. Efter femtiotre dagar hamnade hon i Lund, där hon stannade till på Pilgrimsplats Liberiet och var volontär i några dagar. Bland annat hjälpte hon till vid Pilgrim för en dag, en sommarlovsaktivitet för barn. Det medeltida Liberiet är inget femstjärnigt hotell direkt, men Lovisa vill leva enkelt. När hon vaknade på morgonen såg hon ut över Domkyrkoplatsen och hörde Domkyrkans klockor ringa.
- Jag kommer inte att vara framme i Santiago de Compostela förrän i december. När man vandrar genom alla årstider blir det en livsstil. Jag älskar det här enkla livet och känner mig priviligierad som får uppleva det under så lång tid. Det finns också en miljövinkling på min pilgrimsvandring, jag äter vegetariskt och lagar all mat själv. När man badar och tvättar sig i sjöar vill man använda miljövänliga hudsvårdsprodukter, säger Lovisa.

För Lovisas del väcktes intresset för pilgrimsvandring när hon var 15-16 år och läste Paolo Coelhos bok Pilgrimsresan. Det var hennes första möte med spiritualitet. Även om hon är döpt och konfirmerad hade hon inte gått så mycket i kyrkan. En ny värld öppnade sig för Lovisa som bestämde sig att gå caminon, pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien, efter studenten.
- Jag gick de nittio milen från Saint Jean Pied du Port till Finistère. På det första härbärget träffade jag en holländare som gått hela vägen från sin hemstad. Jag fascinerades av det och i min dagbok skrev jag att det ville jag också göra, säger Lovisa.

På samma vandring lärde Lovisa känna en annan holländare, en tjej som med sin familj flyttat till Sverige. Det är de två som nu pilgrimsvandrar tillsammans även om kompisen som läser medicin i Stockholm, inte kan följa med hela vägen. De har gått från Sigtuna via den 100 långa Sörmlandsleden genom skogiga trakter till Vadstena och därifrån till Värnamo. Från Alvastra kloster kan man vandra på Franciskusleden till Jönköping och så vidare till Markaryd och ner i Skåne. Det finns märkta leder från Travemünde och ända ner till Spanien. Ofta har de nutida lederna samma sträckning som de medeltida.
- Vi har sovit i vindskydd och tält, ibland har vi övernattat i församlingshem. Alla människor är så otroligt gästfria. Jag är ovan vid att ta emot så mycket. Kanske samhället fostrar oss till vara egoistiska, men det märker man inte som pilgrimsvandrare, säger Lovisa.

Vi människor är beroende av varandra och av naturen hela tiden, menar Lovisa. Även om vi ser oss som självständiga individer, så är vi inga separat enheter.
- För mig är andlighet att vi är en del av något större som samtidigt är en del av oss. Jag är kristen och tror på Gud och Jesus, men jag är samtidigt intresserad av buddhism och hinduism. Det gemensamma budskapet är att Gud är kärlek. Människor blir mer och mer medvetna om att allt bildar en enhet. Vi handlar ekologiskt, mediterar, går på yoga och pilgrimsvandrar. Kanske läser jag miljövetenskap när jag kommer tillbaka, det är också en del av min livsstil och tro.

När Lovisa kommer fram till Santiago de Compostela i december är det nog kallt. Hur det är att vandra under den spanska vintern vet hon inte. Det beror på vädret om hon fortsätter direkt eller tar en paus och är volontär på ett härbärge under vintern.
- Jag har mailat till en del härbärgen och hört mig för. Det hade varit härligt att övervintra i en liten fransk by och uppleva stillheten där.

Följ Lovisa på hennes blog!

Det går lika bra med cykel

$
0
0


De har har färdats genom Europa med tystnaden som sällskap. Pascual Salinas och Fina Muñoz är pilgrimer på cykel.

Den 8 juni startade de sin färd i hemstaden Alicante i södra Spanien. Den 19 augusti nådde de Lund efter att ha varit i Göteborg och vänt.
- Känslan är densamma som när du vandrar. I Spanien är det ganska vanligt att pilgrimscykla, säger Pascual.

Fina och Pascual har följt pilgrimsvägen från Santiago de Compostela och uppåt. Ibland har de fått välja alternativa pilgrimsvägar för att kunna cykla. I Lund sov de över två nätter på Pilgrimsplats Liberiet. Där finns ett par sängplatser och utsikten över Domkyrkoplatsen är speciell, särskilt på morgonen innan staden har vaknat. I Domkyrkan har de firat gudstjänst på engelska och svenska.

Fina och Pascual är erfarna pilgrimer som varit ute flera gånger, både till fots och cykel. Att cykla och gå långt är inget problem. Pascual är maratonlöpare med flera lopp bakom sig. Fina springer halvmaraton. Men det är ändå viktigt att ha någonstans att vila och sova efter en lång dag. Systemen för att pilgrimsboende skiljer sig mycket år mellan olika länder.
- I Nederländerna och Belgien finns flera reguljära pilgrimshärbärgen. I Danmark har de listor på nätet där pilgrimer som kan erbjuda andra sängplats, har skrivit upp sig. Spanien och Frankrike har lång tradition av pilgrimsvandring, där kan du fråga dig fram i det lokala bageriet efter boende, säger Fina.

Var Fina och Pacual än har cyklat har de mötts av gästfrihet och nyfikenhet.
- Många ser den spanska flaggan på cykeln och börjar prata. Det är kul, säger Pascual.

Men de största upplevelserna får man som pilgrim i naturen, tycker Fina och Pascual.
- Att cykla längs stränder och på vägar under stora träd  ger en sådan frid. Naturen är vår svaghet, säger Fina.

 

Pilgrimsplats Liberiet i höst

$
0
0


Välkommen till Pilgrimsplats Liberiet! Pilgrimsplatsen finns i det medeltida tegelhuset bredvid Domkyrkan. Höstens öppettider gäller från den 1 september.

Det är pilgrimsbön i Domkyrkans krypta onsdag, torsdag, fredag kl 9.00.
Därefter blir det bibelsamtal på Pilgrimsplatsen fram till kl 9.50.

Onsdag är Pilgrimsplatsen öppen till kl 12.00.
Torsdag och fredag har vi öppet i samband med bibelsamtalet.

För mer information
Anna Alebo, pilgrimspräst, 046 35 87 64, anna.alebo@svenskakyrkan.se
pigrim@lundsdomkyrka.se
www.pilgrimsvagen.se

Viewing all 1595 articles
Browse latest View live