![potluck4]()
Kinesiskt sötsurt ris, mexikansk tex mex och holländska pannkakor kan tillsammans bli en smaksensation. Världen mår bra av att blandas.
Zhou ger sin son en bättre överblick.
Vid varje terminsstart ordnar Lunds domkyrkoförsamling en internationell pick nick. Det är ett sätt att välkomna nyanlända studenter och skapa ett sammanhang för den som inte känner någon i Sverige. Den 11 september samlades ett trettiotal personer i Domkyrkoforum för att duka upp sina läckerheter. Några är regelbundna deltagare och gudstjänstfirare. Andra vill testa ett nytt sammanhang. Alla får ta med sig mat från sitt land och berätta vad det är de ska bjuda på.
Brittany sitter längst in på bilden, bredvid Zack.
Zack och Brittany från Colorado har bott i Lund i ett år.
- Jag läser till ingenjör med inrikting elektronik. Lunds universitet är högt rankat internationellt och vi ville gärna bo i Norden. Lund har en stark internationell prägel, tycker jag. Jag trodde att det skulle vara mer typiskt svenskt, säger Zack och skrattar.
Brittany, Zacks fru, arbetar på Bladins skola i Malmö. När de kom till Sverige letade de efter en engelskspråkig gudstjänst och hittade Lunds domkyrka.
Brittany och Mona.
Mona gifte sig i Domkyrkan i juli. Det var Jan Kjellström, som är präst i Domkyrkoförsamlingen och ansvarig för det engelskspråkiga gudstjänstarbetet som vigde henne och hennes man.
- Jag pluggade internationell marknadsföring med inriktning på mode i Glasgow när jag träffade min man. Han är spansk-österrikisk, men bodde i Sverige. Jag kommer från Indien och där förlovade vi oss. I Sverige trivs jag bra, men det är svårt att få jobb. Alla i Sverige talar engelska, men jag måste nog lära mig svenska för att få ett arbete. Jag längtar verkligen efter att få börja arbeta, säger Mona.
Leisa som sitter bredvid Mona, kom till Sverige för ett år sedan när hennes man fick jobb på Alfa Laval. Själv arbetar hon som ekonom och skatterådgivare på distans.
- Jag trivs i Sverige och håller med Mona om att det är lätt att bli lat och inte lära sig svenska. Är du i Mexiko förväntas du tala spanska, men i Sverige vill alla tala engelska. Vi är från Chicago som har heta somrar och kalla vindar, så vädret i Sverige är inga problem. Däremot är mörkret under hösten och vintern jobbigt. Där är bättre på våren, när det blir ljusare och ljusare.
Jan Kjellström, präst i Domkyrkoförsamlingen, låter sig väl smaka tillsammans med alla andra inomhus-picknickfirare.
Fler bilder…
![potluck9]()
![potluck8.]()
![potluck8]()
![potluck3]()